Fysiotherapie

We brengen je klachten in kaart en onderzoeken wat de onderliggende oorzaken zijn. Als aanvulling op het bewegingsonderzoek kan bij veel voorkomende klachten echografie gebruikt worden om een diagnose te stellen. In de fysiotherapie worden regelmatig vragenlijsten gebruikt om het beeld compleet en overzichtelijk te maken en ter evaluatie van de behandeling.

In de behandeling wordt uitgebreid aandacht besteed aan oefeningen die je zelf kunt doen om je klachten te verbeteren. Ter aanvulling op de oefeningen kan massage, manuele therapie en/of Medical Taping deel uitmaken van de behandeling.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut onderscheidt zich door deskundigheid op het gebied van de behandeling en het voorkomen van sportblessures. De sportfysiotherapeut geeft ook adviezen ten aanzien van het gebruik van tape, braces of andere hulpmiddelen.

Het doel van de behandeling is om op een verantwoorde manier je sport weer te hervatten. De sportfysiotherapeut kan door zijn kennis van trainingsmethoden en trainingsopbouw hierbij een optimale begeleiding bieden.

De sportfysiotherapeut richt zich niet alleen op sporters. Veel klachten ontstaan door te weinig of verkeerd bewegen. Als gevolg van deze klachten ga je vaak nog minder bewegen waardoor er een vicieuze cirkel kan ontstaan. De sportfysiotherapeut helpt je om deze cirkel te doorbreken door te werken aan verbetering van je conditie en belastbaarheid.

Naast oefeningen en training kunnen ook andere behandelingen zoals sportmassage, Medical Taping of manuele therapie worden toegepast.

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die kunnen worden toegepast om de gewrichten beter te laten bewegen en je houding en manier van bewegen te verbeteren. Je voelt vaak direct een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

De behandeling bestaat verder uit het geven van oefeningen, adviezen over houding en ergonomie en het geven van inzicht in gezond bewegen.

Voor meer informatie: http://www.demanueeltherapeut.net/

icon - Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij met gebruik van naaldjes spierverhardingen behandelt kunnen worden. Met een dun naaldje worden verhardingen in een spier (triggerpoints) aangeprikt waardoor de spier ontspant en minder stijf en pijnlijk wordt.

Triggerpoints zijn van nature in spieren aanwezig maar kunnen door overbelasting, een acute blessure of te eenzijdige belasting ‘geactiveerd’ worden. Daardoor krijg je een pijnlijke stijfheid van de spier met soms een herkenbare pijnlijke uitstraling. Dry needling ‘deactiveerd’ de triggerpoints door deze met een naaldje aan te prikken.

Dry needling werkt direct in op de spieren en is dus niet te vergelijken met acupunctuur. Dry needling is een specialisatie binnen de fysiotherapie en kan deel uitmaken van de behandeling.

Echografie

Echografie wordt binnen een (sport) fysiotherapie praktijk veelvuldig toegepast om een nog beter beeld te krijgen van je klachten. Bij fysio centrum hoorn is algemeen fysiotherapeut Stef opgeleid in het maken en beoordelen van een echo.

Echografie is een beeldvormende techniek die gebruik maakt van geluidsgolven (die niet schadelijk zijn voor het lichaam) om onderzoek te doen naar de oorzaak van veel voorkomende klachten aan pezen, spieren en gewrichtsbanden. Je kunt het vergelijken met b.v. een zwangerschapsecho.

Als aanvulling op het bewegingsonderzoek kan er gerichter een diagnose gesteld worden zodat het beste behandelbeleid kan worden bepaald. Daarnaast kan echografie zinvol zijn om tijdens de revalidatie na b.v. een spierscheur het herstel te volgen.

Indien nodig kan de behandeling ook tussentijds worden aangepast als de echobeelden daartoe aanleiding geven.

Het onderzoek is snel, gemakkelijk uitvoerbaar, comfortabel voor jou als patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig zonder nadelige gevolgen.

Medical Taping

Een tapemethode waarbij met gebruik van speciale tape, pijn, zwelling en spierfunctie beïnvloed kan worden.

Afhankelijk van de manier waarop de tape wordt aangebracht heeft het een spierontspannende dan wel een spieractiverende werking. Het kan worden toegepast bij acute (sport) blessures, ter houdingsverbetering en bijvoorbeeld na een knieoperatie om de zwelling en pijn te verminderen.

De tape is niet te vergelijken met de gewone sporttape. In tegenstelling tot sporttape beperkt deze tape niet je bewegingsvrijheid maar stimuleert het juist de structuren om te doen wat ze horen te doen. Groot voordeel is ook dat het waterbestendig is en je er dus gewoon mee kunt douchen of zwemmen. De tape kan meerdere dagen blijven zitten, zelfs bij mensen met een pleisterallergie.